Monero (/ məˈnɛroʊ /)؛ XMR یک رمزنگاری محرمانه است که در سال 2014 منتشر شد. این یک پروتکل منبع باز است که بر اساس لایه کاربرد CryptoNote ساخته شده است. از تابع هش RandomX برای صدور سکههای جدید و تشویق ماینرها برای ایمنسازی شبکه و تأیید معاملات استفاده میشود.
مونرو برای دستیابی به ناشناس بودن و قابلیت انعطافپذیری از فناوریهای مختلف افزایشدهنده حریم خصوصی استفاده میکند. این مسئله علاقهمندان به اقدامات حریم خصوصی را که در ارزهای رمز پایه محبوبتر ارائه نمیشوند، جذب کرده است. با این حال، همچنین به دلیل استفاده غیرقانونی در بازارهای تیره، تبلیغاتی نیز به دست آورده است.
تاریخچه مونرو
در سال 2014 ، کاربر فروم Bitcointalk Thankful_for_tay کد Bytecoin را به نام BitMonero فورک کرد که ترکیبی از بیت (مانند بیتکوین) و مونرو است (در اسپرانتو به معنای واقعی کلمه “سکه” است). انتشار BitMonero توسط جامعهای که در ابتدا از آن پشتیبانی میکرد، با استقبال کمی مواجه شد.
به دلیل ویژگیهای حریم خصوصی، Monero در سال 2016 رشد سریعی در سرمایه بازار و حجم معاملات را تجربه کرد. از بدو تأسیس، مونرو توسط افرادی که ارزهای رمزنگاری شده دیگری مانند بیتکوین دارند، برای قطع ارتباط بین معاملات مورداستفاده قرار گرفته است، بقیه ارزهای رمزنگاری شده ابتدا به مونرو تبدیل میشوند، سپس بعد از مدتی تأخیر دوباره برگردانده میشوند و به آدرس غیرمرتبط با آدرسهای قبلی ارسال میشوند.
در 10 ژانویه 2017 ، حریم خصوصی معاملات Monero با پذیرش الگوریتم معاملات محرمانه الگوریتم Bitcoin Core ، توسعهدهنده Bitcoin Core ، و مخفی کردن مبالغ مورد معامله، در ترکیب با نسخه بهبودیافته Ring Signures، بیشتر تقویت شد.
بعد از اینکه بسیاری از سیستمعاملهای پرداخت آنلاین دسترسی ملیگرایان سفیدپوست را به دنبال تجمع Unite the Right در سال 2017 قطع کردند، برخی از آنها، از جمله کریستوفر کانتول و اندرو اورنهایمر، شروع به استفاده و تبلیغ Monero کردند.
اپراتورهای عامل حادثه باجافزار جهانی در سال 2017، WannaCry درآمد خود را به Monero تبدیل کردند. در ژوئن 2017 ، کارگزاران سایه، گروهی که کد استفاده شده در WannaCry را ایجاد کرده بودند، شروع به پذیرش پرداخت در مونرو کردند.
هکرهای مخرب قبلاً کد استخراج Monero را در وبسایتها و برنامههایی جاسازی کردهاند و از این طریق برای خود سودجویی میکنند. در اواخر سال 2017 ، ارائهدهندگان خدمات بدافزار و آنتیویروس اجرای JavaScript ماینرو Coinhive را که در وبسایتها و برنامهها جاسازی شده بود، مسدود کردند. در برخی موارد نیز توسط هکرها این اتفاق افتاد.
در نوامبر 2018 ، Bail Bloc یک برنامه تلفن همراه منتشر کرد که مونرو را از آن طریق استخراج میکند تا برای متهمان مالی کمدرآمد که نمیتوانند وثیقه خود را تأمین کنند، بودجه جمعآوری کند.
ویژگی حریم خصوصی در مونرو
Monero به طور پیشفرض حریم خصوصی را برای کاربران اعمال میکند. در این زمینه از فن آوری های مختلفی استفاده میشود که مکمل یکدیگر هستند تا ناشناس و قابل انعطاف باشند.
هدف از این کار دستیابی به دو معیار است: غیرقابلردیابی بودن (داشتن چندین فرستنده احتمالی برای یک معامله) و غیر قابل ارتباط بودن (عدم توانایی اثبات ارسال چندین معامله به یک شخص).
پروتکل حلقهای
Monero مبتنی بر پروتکل CryptoNote بود که یکبار امضای حلقه را بهعنوان رمزنگاری اصلی برای ایجاد ناشناس بودن به کار میبرد و اکنون بر اساس RandomX ساخته شده است که استخراج GPU و ASIC را تحلیل میکند.
معاملات محرمانه حلقه RingCTs ، نوعی از پروتکل حلقهای قابل پیوند است که در 10 ژانویه 2017 اجرا شد. RingCTها دارای دو جز هستند. اولین مورد حلقهای گروههای ناشناس پیوندپذیر چندلایه MLSAG است که فرستنده یک معامله را مبهم میکند. مورد دوم معاملات محرمانه CTs است برای پنهان کردن مبادلات استفاده میشود.
پروتکل ضد گلوله
در اکتبر 2018 ، مونرو ضد گلوله را اجرا کرد، یک پروتکل ضد تعامل با دانش صفر NIZKP غیرتعاملی، جایگزین حلقه Borromean شد که در اثبات محدوده RingCT استفاده میشود. ضد گلوله به طور قابلتوجهی اندازه معاملات را کاهش میدهد، در نتیجه زمان تأیید سریعتر و هزینههای کمتری ایجاد میشود.
الگوریتم معدن
Monero بهگونهای طراحی شده است که در برابر استخراج مدار مجتمع ASIC مخصوص برنامه کاربرد دارد که معمولاً برای استخراج ارزهای رمز پایه دیگر مانند بیتکوین مورد استفاده قرار میگیرد.
میتوان آن را تا حدی کارآمد بر روی سختافزار درجه مصرفکننده مانند x86 ، x86-64 ، ARM و GPU استخراج کرد و در نتیجه در بین استخراجکنندگان مبتنی بر بدافزار محبوب است. مونرو الگوریتم اثبات RandomX را در نوامبر 2019 برای افزایش بیشتر مقاومت در برابر استخراج ASIC معرفی کرد.
قابلیت برقراری ارتباط با معامله در مونرو
در آوریل 2017 ، محققان سه تهدید عمده برای حریم خصوصی کاربران Monero را برجسته کردند. اولین مورد به استفاده از اندازه صفر امضای حلقه و توانایی دیدن مقادیر خروجی بستگی دارد. مورد دوم، “ادغام تولید اهرمی” ، شامل ردیابی تراکنشهایی است که در آن دو خروجی به همان کاربر تعلق دارند، مانند زمانی که آنها وجهی را برای خود ارسال میکنند. سرانجام “تجزیهوتحلیل زمانی” نشان میدهد که پیشبینی خروجی مناسب در یک امضای حلقه میتواند به طور بالقوه آسانتر از تصور قبلی باشد.
تیم توسعه Monero(/ məˈnɛroʊ /) پاسخ داد که آنها قبلاً با معرفی RingCTs در ژانویه 2017 و همچنین تعیین حداقل اندازه امضاهای حلقه در مارس 2016 اولین نگرانی را برطرف کرده بودند. در سال 2018 ، محققان آسیبپذیریهای احتمالی را در مقالهای تحت عنوان “تجزیهوتحلیل تجربی قابل ردیابی در بلاکچین Monero ” ارائه دادند.
پاسخهای نظارتی Monero
Monero و سایر ارزهای خصوصی محور مربوط به تنظیمکنندههایی هستند که فعالیتهای غیرقانونی و پولشویی را هدف قرار میدهند. صرافیها در کره جنوبی و استرالیا به دلیل فشار تنظیمکننده، Monero و سایر سکههای حفظ حریم خصوصی را از لیست خارج کردهاند.
در سپتامبر 2020 ، بخش تحقیقات جنایی IRS (IRS-CI) حداکثر 625،000 دلار به پیمانکارانی پیشنهاد داد که میتوانند معاملات را ردیابی کنند یا احتمالات آماری را ارائه دهند که دادههای معامله را به کاربران خاص در Monero یا شبکه رعدوبرق بیتکوین متصل میکند. در 30 سپتامبر، سازمان امور مالیاتی قراردادهای یکساله را به شرکتهای تجزیه و تحلیل دادههای Integra FEC و Chainalysi اعطا کرد.
مواردی که باید قبل از خرید مونرو بررسی کنید
میزان سودآوری از طریق مونرو
قبل از اینکه به فکر تهیه تجهیزات لازم باشید، میزان سودآوری استخراج Monero باید مورد توجه قرار گیرد. یک عامل کلیدی که به سودآوری ماینرهای XMR میافزاید این است که این فر آیند مانند بیتکوین به ابزارهای گرانقیمت سنگین نیاز ندارد. حتی با یک CPU یا GPU ساده، کار شما خوب پیش میرود.
در راستای این مسئله، شما باید از یک ماشینحساب سودآوری استخراج XMR استفاده کنید تا محاسبه کند که آیا قدرت هش، مصرف برق، هزینه برق و دیگر موارد دستگاههای شما امکان سودآوری را فراهم میکند یا خیر.
نرخ هش
استخراج ارز دیجیتال یک رقابت مبتنی بر زمان است؛ بنابراین، هرچه سرعت پردازش دستگاه بیشتر باشد، روند استخراج بالاتر خواهد بود و همانطور که قبلاً بیان شد، Monero از مکانیزم اجماع مشابه بیتکوین استفاده میکند، البته با الگوریتم هشی که متفاوت است.
BTC از SHA-256 استفاده میکند، در حالی که Monero از RandomX استفاده میکند. دو الگوریتم هش باعث تفاوت دستگاههای استخراج پشتیبان میشوند. اگرچه تولیدکنندگان ASIC تلاشهای زیادی برای آسیبزدن به رمزنگاری متمرکز بر حریم شخصی انجام دادهاند، تیم XRM موفق شده است چندین بار برای جلوگیری از این دستگاهها، ارتقا anti ضد ASIC را تکرار کند.